söndag 19 augusti 2007

Kräftrecept

Så här kokar du kräftlag - koka kräftor
Kräftlag till 2 kilo kräftor. Räkna med ett halvt kilo kräftor per portion. Kräftlagen är alltså för 4 portioner. Använd kokta eller koka kräftorna i lagen. Skölj kräftorna ordentligt innan kokning. Se till så att all smuts är borta. De ska helst vara sumpade minst över natten.
Kräftlag till 2 kilo kräftorca
20 dillkronor
1 flaska porter
1 dl salt
3 msk socker
3 l vatten
Koka upp dill, porter, salt, socker och vatten i en stor kastrull och låt koka några minuter och sedan sjuda.
I en annan kastrull kokar du upp bara vatten. I denna kokar du hastigt de okokta kräftorna, några i taget,ca 8-10 st, börja med de största, någon halvminut tills de skiftat färg sedan för du över dem till den riktiga kräftlagen där de får sjuda. När alla kräftor är i lagen låter du kräftorna sjuda i ytterliggare 5 minuter, skumma med en slev. Ta av från värmen och låt svalna.
Ha inte i några fingrar eller liknande i lagen för att undvika bakterier. När kräftorna i lagen svalnat förs de över till kylen, förslagsvis i en passande bunke. Se till att alla kräftor ligger under lagen. Lägg eventuellt på mer dillkronor upp och ner i bunken och låt stå över natten. Redan kokta kräftor läggs i kall lag i kylen över natten, förslagsvis med nya dillkronor också. När du lägger upp kräftorna och serverar med ost, bröd, öl och snaps så garnera gärna med nya dillkronor. Vad gäller redan kokta kräftor så behöver du inte ha så mycket salt i lagen då köpta kokta kräftor redan brukar vara väl salta.


Kräftsoppa med räkor
4 portioner
1 liter kräftskal från skivan
500 gram räkor med skal
1 hackad gul lök
0,5 dl olivolja
3 msk vetemjöl
1 liter fiskbuljong eller vatten och en tärning
3 dl grädde
5 cl torr sherry
Skala räkorna. Ta en stor kastrull och fräs på hög värme under omrörning kräftskal, räkskal, lök och mjöl i olivoljan i 5 minuter. Tillsätt buljongen och låt koka i 10 minuter. Sila eller häll försiktigt av buljongen utan att skalen följer med. Inte i vasken utan i en annan kastrull. Skalen kan man slänga och du kan använda den kastrullen igen. Tillsätt grädde och sherry. Låt koka ner i 10 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg en boll räkor i mitten av tallriken och slå soppan runt. Garnera ev. med lite paprikapulver, någon matsked grädde samt lite klippt gräslök.

Kräftsås
Som ovan fast koka ner soppan till hälften. Gott till fisk. Garnera med räkorna

Inga kommentarer: